Algemeen
Plantenkwekerij Kapteijns heeft zich gespecialiseerd in de opkweek van preiplanten. Dit zijn planten uit preizaad gegroeid, die door Plantenkwekerij Kapteijns geleverd worden op het moment dat ze plantbaar zijn. Kapteijns teelt alle plantsoorten, voor elke plantperiode en is hierdoor een totaalaanbieder van preiplanten..

Soorten

• Losse planten
Verreweg het grootste deel van de preiplanten die door Kapteijns worden opgekweekt, zijn de zogenaamde ‘losse planten’. Bij dit type worden de preizaden met een speciale precisiezaaimachine direct in de grond gezaaid op exact de juiste afstand van elkaar. Zo heeft elk plantje uiteindelijk evenveel ruimte om uit te groeien tot een mooie en uniforme plant.

• Super seedling
Naast eerdergenoemde type opkweken, bestaat er ook een behoefte om de preiplanten bij het uitplanten een veel groter wortelvolume mee te geven. Hiervoor kweekt Kapteijns de preiplanten op in zogenaamde trays. Hierin bevinden zich 285 kluitjes potgrond waarin de preiplantjes worden geplaatst. De wortels van het preiplantje kunnen zo doorgroeien in het kluitje en wanneer ze zijn volgroeit, met kluitje en al, worden uitgeplant.

Teelt
De teelt van prei in Nederland is verdeeld in drie teeltperioden; zomer-, herfst- en winterprei. Deze afzonderlijke teeltperioden worden weer onderverdeeld in ‘vroeg’ en ‘laat’. De plantperiode voor prei in Nederland loopt van begin maart tot begin augustus. Om de preiplanten op tijd plantbaar te hebben, maakt Kapteijns gebruik van diverse vervroegingsmethoden. Hierbij maken we onderscheid tussen kassen, kleine tunnels en vlakveldsbedekking met plastic folie of acryldoek.