Algemeen
Bij plantenkwekerij Kapteijns worden aardbeiplanten vermeerderd in de vollegrond en in kassen. In de kassen worden aardbeiplanten vermeerderd die geschikt zijn als moederplanten.

Luisdichte kas
Sinds 2005 heeft Plantenkwekerij Kapteijns zich gespecialiseerd in de opkweek van moederplanten in luisdichte kassen. Deze kassen zijn rondom voorzien van insectengaas dat voorkomt dat o.a. luizen in het gewas kunnen komen. Dit is belangrijk omdat luizen virusbesmetting van besmette planten bij zich kunnen dragen. Daarnaast is het een voordeel dat de planten onder glas groeien en dus niet nat worden van de regen, omdat een nat gewas de kans op bacteriebesmetting vergroot. Jaarlijks wordt de kasgrond gestoomd om besmetting met aaltjes te voorkomen en geen chemische onkruidbestrijding uit te hoeven voeren. Na het stomen wordt er via compost en Mycorrhiza ľschimmels de grond weer biologisch actief gemaakt om de wortelgroei te stimuleren. Tijdens het groeiseizoen wordt er uitsluitend bemest met biologische meststoffen, ook dit om betere wortels te maken. Vlak voor het oprooien van de planten wordt er voor de zekerheid nog een aaltjesmonster genomen en een Duncan-toets op de planten gedaan. Met de Duncan-toets wordt er bepaald of de planten vrij zijn van roodwortelrot (Phytophthora fragariae).

Pre-basis materiaal
Voor de start van een nieuwe teelt van moederplanten in de kas worden er bij de Vermeerderingstuinen in Horst SEE-Pre-basis ("kandidaat") planten aangekocht.


Deze planten zijn volledig getoetst op plantenziekten en in aparte potten in een luisdichte kas opgekweekt. De eerste nakomelingen van deze planten zijn SE1-planten. Vervolgens kan er met deze planten weer een nieuwe teelt in de kas worden opgezet en de nakomelingen hiervan krijgen de kwaliteitsklasse SE2. Deze SE2 planten worden tegenwoordig gebruikt voor het aanleggen van de vermeerderingsvelden in de vollegrond en voor de opkweek van stekmateriaal voor aardbei-trayplanten. Door SE2 planten te gebruiken voor de buitenvermeerdering wordt het aantal vermeerderingsstappen verkort met een stap wat de kwaliteit en de gezondheid van de planten ten goede komt.

Risicospreiding
Om de opkweek van moederplanten zo succesvol mogelijk te maken heeft Plantenkwekerij Kapteijns ervoor gekozen om de opkweek op 4 verschillende locaties te laten plaatsvinden. Dit om voldoende gezond en gecertificeerd materiaal voor u als kweker voorhanden te hebben.

Indien u ge´nteresseerd bent in SE1 of SE2 moederplanten neem dan contact met ons op.

Verse planten en wachtbed
Om de opkweek van moederplanten zo succesvol mogelijk te maken heeft Plantenkwekerij Kapteijns ervoor gekozen om de opkweek op 4 verschillende locaties te laten plaatsvinden. Dit om voldoende gezond en gecertificeerd materiaal voor u als kweker voorhanden te hebben. Indien u ge´nteresseerd bent in SE1 of SE2 moederplanten neem dan contact met ons op.